In Amsterdam zal het aandeel Ahold, dat donderdag fors werd afgestraft na teleurstellende kwartaalcijfers, mogelijk reageren op een adviesverhoging door Citigroup.

Ook slaapkamerspecialist Beter Bed zal mogelijk in de belangstelling staan. Het bedrijf maakte voorbeurs bekend dat de omzet en de winst in de eerste helft van 2011 zijn toegenomen. Ook voor heel 2011 verwacht de onderneming een groei van de nettowinst.

Gemengd beeld

De belangrijkste Aziatische beurzen lieten vrijdag een gemengd beeld zien. De graadmeters bewogen in een nauwe bandbreedte doordat beleggers hun kruit droog hielden voorafgaand aan de belangrijke toespraak van Bernanke.

In Japan was de blik gericht op de binnenlandse politieke ontwikkelingen. De huidige premier van Japan, Naoto Kan, diende vrijdag zijn ontslag in. De Nikkei in Tokio eindigde 0,3 procent hoger.

Speech Bernanke

Ook beleggers op Wall Street waren donderdag al in nerveuze afwachting van de speech van Bernanke en deden hun aandelen van de hand. Daarnaast maakten investeerders zich zorgen over de uitbreiding van het verbod op het zogenoemde short selling in Europa. Een tegenvallend cijfer over de werkloosheid in de VS deed de stemming ook geen goed.

De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 1,5 procent op 11.149,82 punten. De S&P 500-index daalde 1,6 procent en technologiebeurs Nasdaq verloor 2 procent.

Short Selling

Italië, Frankrijk en Spanje kondigden donderdag na sluiting van de Europese aandelenmarkten aan het verbod op het zogenoemde short selling met een maand te verlengen tot eind september. Het verbod op het speculeren op een waardedaling van een aandeel werd ingesteld op 12 augustus voor een termijn van 15 dagen.

De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag na drie dagen van winsten ook flink in de rode cijfers. De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,1 procent lager op 278,49 punten. De MidKap-index was een uitzondering in Europa en klom 0,5 procent tot 464,27 punten dankzij een flinke koerssprong van bouwbedrijf BAM. In Parijs, Londen en Frankfurt sloten de beurzen tussen 0,7 en 1,7 procent lager.

De euro noteerde vrijdag voorbeurs op 1,4428 dollar tegen 1,4375 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 85,26 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl